Kerkhistorische reis 2019 Vrienden van Heidelberg en Dordrecht

Prijs: 695,00

De reis van Stichting Vrienden van Heidelberg & Dordrecht zal plaatsvinden van D.V. maandag 21 oktober 2019 t/m vrijdag 25 oktober 2019. Het programma is als volgt:

Dag 1 - Maandag 21 oktober 2019
Via de verschillende opstapplaatsen ontmoeten we elkaar, uiterst 8.30 uur, in de Waalzaal van de Oude Duikenburg in Echteld. Ontvangst met koffie en gebak. Opening en mededelingen en voor ieder een reisboekje. 9.30 uur naar de bussen, plaatsen worden in onderling vriendelijk overleg ingenomen. 9.45  uur vertrek, met de nodige tussenstops, naar het Innside-hotel in Bremen. Na inchecken en diner vertrekken we naar de Martinikirche, bekend door Pfarrer Olaf Latzel, voor een dienst van herdenken en zingen. Onze vroegere landgenoot, Hendrik van Zutphen, is door Gods beleid van Hendrik van Zutphenonschatbare waarde geweest voor de hervorming van Bremen. Uiteraard horen we hier e.e.a. over.

Dag 2 - Dinsdag 22 oktober 2019
Na ontbijt en dagopening vertrekken we naar het noorden, steken de Elbe over, waaien even uit bij het Eidersperrwerk ( één van de grootste Noordzee-keringen ) en gaan naar het monument in Heide, de plaats waar Hendrik van Zutpen de marteldood op de brandstapel stierf. Vervolgens naar de eeuwenoude Dom van Meldorf, ook Johanniskirche genoemd, waar deze hervormer de laatste week van zijn leven dagelijks gepreekt heeft. In deze samenkomst, aanvang 16.00 uur, zal er o.a. iemand uit de plaatselijke gemeente e.e.a. vertellen over de trieste gebeurtenissen met, en de gruwelijke dood van Hendrik van Zutphen. Uiteraard omlijst met het zingen van een aantal Duitse Psalmen. Hierna dineren we tegenover de dom, om vervolgens naar ons hotel, Heidehof in Büdelsdorf te rijden.

Dag 3 - Woensdag 23 oktober 2019
Een dag vol afwisseling. Eerst naar de Nicolai-kirche in Flensburg. Ook in deze eeuwenoude kerk werd de “nije leer” voor het eerst verkondigd door een Nederlander en wel de uit Kampen afkomstige Gerhard Slewardt. Aansluitend tijd om te winkelen in de naast de kerk gelegen kilometers lange winkelstraat. Hierna een uitstapje naar Denemarken (paspoort of ID-kaart verplicht), het land waar Johannes Bugenhagen, o.a. stadspredikant bij Luther in Wittenberg, heel veel betekend heeft voor de inrichting van het protestantse kerkleven. We bezoeken een gemeente in Aabenraa, alweer in een eeuwen-oude kerk,waar we e.e.a. hopen te horen over geschiedenis en gemeente, en uiteraard enkele Psalmen hopen te zingen bij het eeuwen-oude orgel. Na een tochtje langs het Fjord van Aabenraa, gaat het naar het wel heel bijzondere Christiansfeld. Deze plaats, in 1773 gesticht door Hollandse Hernhutters, is eigenlijk één groot museum. Onder leiding van enkele gidsen hopen we e.e.a. te bekijken en te horen over dit wel heel bijzondere stadje, geheel gebouwd naar de leefwijze van de Hernhutters. Na het diner In het ± 240 jaar oude hotel, willen we een dienst houden in het wel heel bijzondere kerkgebouw van deze broedergemeente. Een gemeentelid zal ons dan ook iets vertellen over ontstaan van, en gebruiken in deze gemeente. Vervolgens rijden we terug naar ons hotel in Büdelsdorf.

Dag 4 - Donderdag 24 oktober 2019
De morgen gebruiken we om alvast weer een deel van de terugreis te overbruggen, zodat we begin van de middag weer in Bremen zijn. Hier maken we een rondvaart langs verschillende stadsdelen van deze imposante, tussen rivieren ingeklemde, stad. Hierna brengen de bussen ons naar een, voor ons toch wel heel bijzondere kerkhistorische gelegenheid, en wel de Joodse gemeente van Bremen. Hier krijgen we een rondleiding met uitlegBremen door de verschillende afdelingen van het gemeente-centrum. Ook zullen we de synagoge bezoeken. Tijdens deze rondleidingen horen we ondertussen over de geschiedenis van deze gemeente, ook tijdens het vreselijk Nazi-tijdperk. Na de voorgaande best volle dagen, doen we het deze dag verder rustig aan. We gaan naar het Innside-hotel, waar we ook begin van de week een nacht geslapen hebben, dineren hier en na een korte avondsluiting heeft u de tijd aan uzelf.

Dag 5 - Vrijdag 25 oktober 2019
Alweer de laatste dag van onze reis. Met enkele tussenstops en een lunch in restaurant Poort van Groningen, maken we de terugreis naar Nederland, echter volgen we een heel andere route dan op de heenreis. Na kerkhistorie in Duitsland en in Denemarken, Luthersen, Hernhutters en Joden, willen we van de gelegenheid gebruik maken dan toch ook nog even bij een stukje Nederlandse kerkhistorie stil te staan. Door een bezoek aan het kerkje in Ulrum waar de afscheiding van 1834 gestalte kreeg, worden we immers bij een kerkhistorische gebeurtenis bepaald, die in ons vaderland van grote betekenis was en nog is. Hierna keren we langs de kortste weg terug naar Echteld om daar deze reis, vol kerkhistorie, met een heerlijk afscheidsdiner te besluiten. Nadat we afscheid van elkaar genomen hebben, worden we weer naar de verschillende opstapplaatsen gereden. vriendenvanheidelberg

Voor al het in het reisprogramma genoemde geldt uiteraard D.V. en het voorbehoud van eventuele noodzakelijke wijzigingen.

 

U kunt zich inschrijven door onderstaand formulier in te vullen of bijgevoegd formulier te downloaden. 

Let op; beschikbaarheid gaat op aanvraag! 

 

Indien u nog vragen heeft neemt u dan contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch 0183-441369


Reserveer:

 

 

Location

Stel een vraag over deze reis